Fogadtatás

 
  home tananyag összetétele Pelikinó játék rólunk megrendelés hírek kapcsolat  
 

Pelikinó több nyelv oktatására alkalmas módszer, mely 3 éves kortól alkalmazható. A cél a gyerekeket idegen nyelvhez szoktatni. Az úgynevezett "csendes időszak" igen értékes a nyelvtanulásban. A gyermek hallgat, de megérti az idegen nyelvet. Marjanne Wanders 2008-ban kezdte el " Pelikino " kifejlesztését.

Hivatásából adódóau küldetése volt elősegíteni a gyerekek különböző nyelvre tanítását. Ehhez a célhoz vonzó és vidám oktatási anyagok kialakítására volt szükség. Az anyagot 10 kísérleti iskola egy évig tesztelte. A tanárok, a szülők és a gyerekek el voltak bűvölve, és a szerették volna iskolájukban látni Pelikinót.

A didaktika alapjaTotal Physical Response módszer volt: nyelvtanulás cselekedetek útján. Marjanne módszere egy olyan eszköz, melyet a tanárok és a szülők könnyen használhatnak, és a gyerekek rendkívül élveznek.Ez az eszköz öt lépcsőből áll: bemutatni, elhalasztani, tesztelni-kombinálni és ismételni.

Ezen fogalmak magyar mozaikszava: BETEKINT. A BETEKINT szó szélesebb értelmezés szerint belenéz (az idegen nyelvbe).

Pontosan ez történik evvel a módszerrel. A gyerekek az anyanyelv elsajátításának módszeréhez hasonlóan ismerkednek az idegen nyelvekkel. Marjanne megismerte Joes Wanderst, aki egy nemzetközileg ismert festőművész. Joest elbűvölt a módszer és négy évig folyamatosan a rajztábla előtt állt, hogy elkészüljenek Pelikinó illusztrációi. A tanárok, a szülők és a gyerekek izgatottan vártak és remélték, hogy Pelikinó megérkezik az iskolájukba. Humoros stílust alkalmazott, melyet a gyerekek, de az idősek is hamar megkedveltek.

Pelikinó a négy év alatt összekötötte Marjiant és Joest. 2010-ben Pelipappa Pelimamma házasságot kötött.

Pelikinót Joes és Marjanne Wanders álmodta meg, elsődlegesen holland , angol és spanyol nyelven indult a program, de hála a több mint 1000 vicces és színes illusztrációnak  gyakorlatilag valamennyi nyelv oktatására használható.

A program célja a gyerekeket motiválni az alapvetően fontos 2000 szó elsajátítására egy másik - gyakorlatilag bármely, akár egyszerre több - idegen nyelven.

Pelikinót a Karib-térség iskoláiban kezdték alkalmazni, hogy a bennszülött gyerekek hollandot, a holland és a bevándorló gyerekek papiamentot tanuljanak. Néhány holland iskolában lengyel gyerekek Pelikinó segítségével tanulnak hollandul.

Pelikinó nemcsak a nyelvi akadályokat, hanem a holland határokat is átlépi. Peli postás fontos szerepet tölt be, mert a Pelikan-air gépeivel oda-vissza repül különböző országok között. A gyerekeket arra ösztönzik, hogy rövid leveleket és rajzokat küldjenek a Peli-air segítségével.

2011-ben Pelikinó több díjat nyert, köztük a tekintélyes európai nyelvtudósok díját, Utrechtben. A zsűri kiemelte:

„..Ez egy nagyon játékos projekt, amelyet a gyerekek különösen szeretnek. A módszer nagyon alapos és jól felépített. Kiválóan alakít ható a helyi igényeknek megfelelően. Nagy érdeklődés mutatkozik a résztvevők körében a jó minőségben fejlesztett tananyag iránt. A projekt munkalehetőséget biztosított a kézműveseknek. Hollandiában a multikulturális osztályok átjárhatóvá tételét nagyban segítette."

A módszert a Karib-térség számos iskolájában használják. 2010-től Bonaire szigetén is kötelezővé vált a holland nyelvű oktatás. A tananyagnak meg kellett felelnie a holland oktatási standardnak. Pelikinónak köszönhetően sok iskolában sikerült felzárkóztatni a gyerekeket. Egyes iskolák a tanfelügyelők véleménye szerint, a gyerekek kiemelkedően jól teljesítettek.

2011-ben Joes és Marjanne Wanders Magyarországra települt. Pelipappa és Pelimamma Magyarországon összebarátkozott Nagy Zsuzsánna Anikóval, akit Pelikino Peligoma néven nevez. Peligoma Pelimama és Pelipapa magyar segítője. Peligoma Pityerit is magával hozta a Peli-családba. Pityeri a kíváncsi gyereket szimbolizálja, aki nem tud kommunikálni, és szomorú, hogy sokan nem értik anyanyelvén, és ő sem érti a külföldieket. Pelikinó segíteni fogja. A barátság a pelikán és a gólya között nyilvánvaló.

Míg a pelikán a középkor óta a segítség szimbóluma, addig a gólya védi a gyermekeket, és számukra szebb jövőt kínál.

 

 

H.K.H. Prinses Laurentien der Nederlanden, voorzitter Stichting Lezen & Schrijven enthousiast over Pelikino

>>>
Pelikino geeft vliegles

workshop voor de ouders

(06-03-2012)
Introductiepakket Pelikino

Basisscholen, scholen voor speciaal onderwijs of peuterdagverblijven die met Pelikino willen beginnen, kunnen nu voor een zeer gereduceerd tarief een basispakket aanvragen.

Voor meer info: email@pelikino.com

(05-03-2012)
>>>
     
Developed with QwikZite (version 1.12)