Introductie

 
  home lespakket Pelikinospellen de makers bestellen nieuws contact  
Introductie
Uitgangspunten
Thema's
Samenstelling
Werkvormen
Ouders

Pelikino is een pelikaantje en woont met zijn ouders Pelipappa en Pelimama op een boot. Hij is geboren op de Nederlandse Antillen en heeft met zijn ouders veel landen bezocht waardoor hij veel talen heeft geleerd. Al vlug verhuizen ze naar een nabijgelegen eiland waar ze hun intrek nemen in een speciaal voor hen ontworpen pelikanenhuis: een huis zonder ramen en deuren en zonder sloten. Er is niets te stelen, behalve liefde en muziek. De Peli-familie krijgt de opdracht alle huizen op het eiland met liefde en muziek te vullen. Kinderen kunnen zich vanaf het eerste thema met Pelikino identificeren en beleven samen met hem allerlei situaties die herkenbaar zijn in hun eigen leefwereld. Pelikino ontmoet overal waar hij komt nieuwe vrienden. 

Op de Nederlandse Antillen is dat Lorina, een papegaai die Papiamentu spreekt. Ook ontmoette hij daar  de Spaans sprekende Delfino (dolfijn) en de Engels sprekende Mr. Flemming (flamingo), een belangrijk figuur op het eiland.  In Suriname kwam  Monkino, een aapje, erbij die saramacaanstalige  kinderen hielp het  Nederlands te begrijpen.

 In Hongarije maakte Pelikino kennis met Peligoma, (een ooievaar) en Piyeri. Piyeri is een beetje bedroefd omdat hij veel mensen in zijn dorp niet kan begrijpen. Pelikino gaat hem helpen daarbij.  Picheri hoeft dan niet langer bedroefd te zijn. Peligoma is ook blij want zij denkt aan de toekomst van Piyeri.

Met behulp van een groot aantal kleurrijke illustraties begrijpen kinderen vanaf 3 jaar al snel de grappige dialoogjes tussen Pelikino en zijn vrienden. Omdat ze zich met de dieren identificeren, kunnen ze al gauw de door hun vrienden gehanteerde talen van elkaar onderscheiden. Pelikino kan voor alle vreemde talen worden ingezet. Op Nederlandstalige scholen op de Antillen, wordt Pelikino gebruikt om Nederlandstalige kinderen het Papiaments te leren.

Pelikino kan ook beperkt worden tot een vreemde taal, maar de praktijk heeft uitgewezen dat kinderen op jonge leeftijd juist ontvankelijk zijn voor meerdere vreemde talen, mits deze op een speelse wijze worden aangeboden en het beeldmateriaal hen aanspreekt.

 


     
Developed with QwikZite (version 1.12)